Sänk din elräkning hemma

Det är ett nytt år och du har bestämt dig för att fortsätta det goda arbetet med att minska elanvändningen hemma. Du har bytt ut dina glödlampor till energieffektiva LED-lampor, installerat huvudströmbrytare så att du kan stänga av flera enheter samtidigt, kopplat ur alla apparater när de inte används, satt in kompaktlysrör i armaturerna där det är möjligt, skruvat ner värmen/luftkonditioneringen, använt fläktar i stället för AC-aggregat på sommaren. Men på något sätt ser du fortfarande ingen skillnad i din elräkning!

Det finns många fler sätt att minska din elförbrukning och få en lägre räkning. Den här artikeln syftar till att hjälpa alla att spara pengar på sina månatliga elräkningar.

Stäng av huvudströmbrytaren

Detta är den enklaste ändringen du kan göra. Stäng bara av den brytare som leder till apparater eller enheter som du inte använder. Om jag till exempel vet att jag inte kommer att använda min torktumlare på en vecka, stänger jag bara av brytaren så att det inte går någon elektricitet genom den alls.

Genom att göra denna enkla förändring kommer du faktiskt att spara pengar på din energiräkning eftersom mindre energi slösas bort när den inte behövs. Det är viktigt att spara energi eftersom det krävs större produktionskapacitet för att få fram tillräckligt med energi, vilket leder till fler onödiga utsläpp av växthusgaser i atmosfären.

Koppla ur apparater när de inte används

Många glömmer bort det här, men det har en betydande inverkan på följande din elräkning. Alla apparater som inte används bör stängas av, eftersom de fortfarande använder ström även när de är inaktiva.

Jag kopplar till exempel in min tv och mitt surroundljudssystem i en strömbrytare så att jag kan trycka på en knapp för att stänga av allt på en gång när filmen eller videospelet är slut. Det finns dock ingen anledning att låta andra apparater vara anslutna till den strömbrytaren eftersom de kommer att använda standby-läge tills du slår på dem igen.

Värm/kyl inte rum som du inte behöver

Detta kan verka kontraintuitivt, men om du håller samma temperatur i huset året runt och skruvar ner värmen eller luftkonditioneringen när du inte använder ett rum sparar du faktiskt pengar jämfört med att skruva upp eller ner temperaturen varje dag .

Det beror naturligtvis på var du bor. På sommaren kan du till exempel sänka värmen om det är varmt ute för att hålla rummet svalt utan att överanstränga värmaren.

Byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor

Som nämnts ovan kommer du genom att ersätta traditionella glödlampor med energieffektiva LED-lampor endast att spara pengar för konsumenterna eftersom det krävs mindre energi för att driva dessa typer av glödlampor. Glödlampor är extremt ineffektiva och trycker en stor del av sin elproduktion till värme snarare än ljus – det är därför de blir så varma!

Lysdioder och lågenergilampor förbrukar mycket mindre el och håller dessutom längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.